Руският златен медалист Евгений Рилоя е отстранен от Международната федерация по

...
Руският златен медалист Евгений Рилоя е отстранен от Международната федерация по
Коментари Харесай

Олимпийски шампион по плуване е наказан заради подкрепа към Путин

Руският златен медалист Евгений Рилоя е отхвърлен от Международната федерация по плувни спортове (FINA) за период от 9 месеца. Причината е негово присъединяване на протест в поддръжка на съветската военна инвазия в Украйна, оповестиха от федерацията.

Рилов завоюва златен орден по плуване на 100 и 200 метра гръб на миналогодишните Олимпийски игри в Токио. Миналият месец той беше измежду присъстващите на всеобщ протест на московския стадион " Лужник " в Москва. Домакин на събитието беше съветският президент Владимир Путин.

Тогава Рилов беше видян да носи буквата " Z " върху облеклата си - знак, изразяващ поддръжка към съветските военни дейности в Украйна, които Русия назовава " специфична военна интервенция ".

От FINA споделиха, че неговото отстравяване е пристигнало " след наличието и държанието на господин Рилов на събитие, проведено на стадион " Лужники " в Москва ". По-рано спортистът загуби и контракта си за спонсорство със Speedo, производител на бански костюми, поради присъединяване му в шествието.

Кремъл съобщи, че решението на федерацията демонстрира " политизирането в спорта ".

" Смятаме, че това е безусловно в несъгласие с концепциите на спорта. Когато най-силните състезатели изгубят опцията да вземат участие, това в последна сметка вреди на интернационалните федерации и интернационалните надпревари ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

FINA анулира всички свои събития, които трябваше да се проведат в Русия, и забрани на съветски и беларуски спортисти да вземат участие в надпревари на организацията до края на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР